сряда, 24 март 2010 г.

Екстра мекици със сирене

Екстра мекици със сирене


Продукти:


  • 300 гр кисело мляко
  • 200 гр сирене
  • 200 гр хладка вода
  • 100 гр олио
  • 20 гр мая за хляб
  • 1 ч л сода
  • 1 ч л сол
  • 1 яйце
  • брашно колкото поеме
  • олио за пържене



Начин на приготвяне:

Замесва се тесто с киселото мляко,олиото, разтворената мая в хладката вода, яйцето, содата, сиренето и солта.


Разточва се и се оформят мекиците.Може да се изрежат в различни форми с разни фигури или просто да се нареже тестото на правоъгълници.


Пържат се в сгорещено олио в по-голямо количество. Сервират се топли, по желание с мармалад, мед, кетчуп или нещо друго по избор.

вторник, 23 март 2010 г.

Ароматни кифлички с краве масло


Ароматни кифлички с краве масло


Продукти:

  • 750 мл прясно мляко
  • 250 гр краве масло
  • 200 мл олио
  • 30 гр мая за хляб
  • 3 ч. л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • брашно колкото поеме
  • сусaм


Снимки към рецептата:















































Начин на приготвяне:

Замесва се средно тесто с млякото, олиото, захарта, солта и маята за хляб. От тестото се правят две топки, като всяка една се разточва с дебелина на 1 см.


С половината от кравето масло се намазва едната част, а с другата половина другата част от тестото. Навиват се на рула, покриват се с фолио и се оставят в хладилника за около 6-7 часа.


След това всяко едно руло се реже на 4 части, от тях се правят 4 топчета. Всяко едно топче се разточва и се реже на 8 парчета.


Оформят се кифличките, може по желание да се сложи в тях сирене, салам или нещо друго по избор. Нареждат се намърсена тава, намазват се с разбито яйце, се поръсват със сусам и се пекът на 200 С в загреяна фурна.

понеделник, 22 март 2010 г.

Бързи палачинки

Бързи палачинки


Продукти:


  • 3 яйца
  • 1 л. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода
  • 400 мл. хладка вода
  • брашно
  • сол

Начин на приготвяне:


Яйцата, заедно с киселото мляко, содата и солта се разбиват. Добавя се постепенно 400 мл хладка вода и отново се бърка.


След това се прибавя брашно постепенно, докато течността се получи с гъстотата на боза. Палачинките се пържат от двете страни и се поднасят по желание с конфитюр или солена плънка.


Картофена яхния с пушени ребра

Kартофена яхния с пушени ребра


Продукти:


  • 500 гр.картофи
  • 300гр. пушени ребра
  • 3 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 червени пиперки
  • 1 морков
  • 2 лъж. брашно
  • 2 дафинови листа
  • 1 лъж. червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • вегета
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:


Запържват се лука, пиперките, моркова и скилидките чесън с малко олио. След това се добавя червеният пипер.


Слагат се картофите и пушените ребра, прибавя се малко чубрица, малко черен пипер, две дафинови листа и малко вегета за да стане яхнията по вкусна.


Залива се с вода и се оставя да ври. Малко преди да се свали от огъня се размива брашното и се добавя към яхнията, след което продължава да се вари.


Накрая се прибавя малко магданоз и се маха от огъня. Магданоза не трябва да се превари, защото го губи своя вкус. Сервира се топла.

Варена попара със сирене


Варена попара със сирене


Продукти:

  • стар хляб
  • сирене
  • масло
  • вода
  • сол

Начин на приготвяне:


Слага се да заври вода със сол. Прибавят се накъсаните залци хляб и се оставя да поври 10 минути. Добавя се натрошеното сирене и се маха от котлона. Отделно се запържва маслото и с него се залива попарата.

Дърпана баница



Продукти:

за тестото:

  • 1 литър топла вода
  • 1 ч. л. сол
  • 2 суп. л. олио
  • 10 гр. мая за хляб
  • брашно колкото поеме

за плънка: пържено прясно зеле

може и сирене или извара



Начин на приготвяне:


Замесва се меко тесто с топлата вода, солта, олиото и маята и от него се правят топчета. Нареждат се в намарсена тава, като всяко едно топче се намърсява отгоре с олио. Оставя се около 30 мин. тестото да си почини.


След това всяко едно топче се размъква до много тънко, като му се слага от плънката и по-малко олио. Започва се от центъра на тавата, па така докато се напълни. След това се залива с малко олио отгоре и се слага да се пече.


Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 40 мин. Когато ще бъде готова се покрива с мокра кърпичка за да омекне.