вторник, 6 април 2010 г.

Пухкав кекс с какао

Пухкав кекс с какао


Продукти:


  • 7 яйца
  • 6 с.л. захар
  • 16 с. л. олио
  • 16 с. л. вода
  • 1 амонячна сода
  • 1 ванилия
  • 2 ч. л. какао
  • 20 с.л. брашно

Начин на приготвяне:


Разбиват се яйцата със захарта и се добавя олиото, водата амонячната сода и ванилията.


По желание може да се добави милени орехи, стафиди или нещо друго.


След като сместа бъди готова се отзема от нея около 100 гр и в нея се слага какаото.


Излива се половината от сместа във форма за кекс, върху нея се слага какаовата смес и повторно се долива и другата половина от сместа.


Пече се на умерена температура около 30 мин. Кекса се поръсва с пудра захар и след като изстине е готов за сервиране.


Салата с ориз

Салата с ориз


Продукти:


  • 700 гр цеденo кисело мляко
  • 300 гр кисели краставички
  • 250 гр ориз
  • 250 гр салам
  • 2 сварени яйца
  • сол по вкус

Начин на приготвяне:


Сварява се ориза с три чаши вода и малко сол. След като се охлади се слага в подходяща купичка и се нарязва салама, киселите краставички и яйцата на много дребно.


Разбърква се до хомогенна смес. Салата се сервира студена, а може и като гарнитура към скара.


сряда, 31 март 2010 г.

Вкусни пържени кюфтета

Вкусни пържени кюфтета


Продукти:


  • 500 гр кайма
  • 1 глава лук
  • 1 филия стар хляб
  • 2 яйца
  • черен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • малко сода
  • сол

Начин на приготвяне:





Замесва се каймата с изрендeната глава лук, яйцата, филията хляб, (намокрена с малко вода) и останалите продукти.


Оформят се кюфтетата, овалват се в брашно и се пържат в мазнина. Сервират се топли с гарнитура от пържени картофи, зеленчуци или нещо друго по избор.


неделя, 28 март 2010 г.

Козуначено руло с орехи и шоколад

Козуначено руло с орехи и шоколад


Продукти:


  • 250 мл прясно мляко
  • 250 гр захар
  • 100 мл олио
  • 100 гр шоколад
  • 40 гр мая за хляб
  • 5 яйца
  • 2 ванилии
  • 100 гр мелени орехи
  • 1 ч л канела
  • около 1 кг бршно

Снимки към рецептата:


































Начин на приготвяне:


Затопля се млякото и в него се слага 1 с л захар и се разстваря маята. След това се прибавя 4-5 с л брашно и се оставя така приготвяната мая да втаса.

Отсява се брашното и към него се прибавят яйцата, захарта, олиото, ванилиите и накрая маята с прясното мляко. Замесва се тестото и се оставя на по-топло докато не увеличи два пъти обема си.

След това се дели на три топчета и от тях се разточват рулата. На разточените рула се слага малко от шоколада и малко орехи с канела.

В намарсена тава се слагат рулата и се оставят пак на топло да втасват. След като се увеличи тестото се пекът на 180 С около 20 мин. и 15 мин на 150 С.

събота, 27 март 2010 г.

Сандвичи с кашкавал

Сандвичи с кашкавал


Продукти:


  • стар хляб
  • маргарин
  • кашкавал
  • салам
  • чубрица
  • кетчуп

































    Начин на приготвяне:

    Нарязва се хляба на филии и се намазва с маргарин. След това се слага рендeн салам и кашкавал, поръсва се с чубрица и малко кетчуп и се пекът в микровълнова до като кашкавалът се разтопи.


    петък, 26 март 2010 г.

    Редена картофена мусака

    Редена картофена мусака


    Продукти:


    • 1 кг картофи
    • 300 гр кайма
    • 3 яйца
    • черен пипер
    • чубрица
    • вегета
    • сол
    Начин на приготвяне:


    Каймата се запържва с малко сол, вегета, чубрица и малко черен пипер.


    Яйцата се разбиват а картофите се обелват и се режат на колелца, като се посоляват с малко сол и вегета.


    Нарежда се един ред картофи, след това малко от пържената кайма, се полива с малко от яйцата и се слага по малко олио на всеки ред.


    Така докато завършат картофените колелца. Накрая отгоре се полива отново с малко олио и налива около 300 мл вода.


    Пече се в умерена фурна около час и се поднася топла.


    сряда, 24 март 2010 г.

    Месена торта

    Месена торта


    Продукти:


    за тестото:

    • 300 гр кисело мляко
    • 100 мл олио
    • 1 ч ч захар
    • 3 яйца
    • 1 ч л сода
    • 1 ванилия
    • 1 кг брашно
    • мелени орехи

    за крема:

    • 2 л прясно мляко
    • 100 гр краве масло
    • 4 нишестета
    • 7 с л захар

    Снимки към рецептата:




















































    Начин на приготвяне:


    Замесва се тесто от киселото мляко, захарта, яйцата, олиото, содата и ванилията. Оформят се 4 топчета, като всяко едно се разточва колкото е тавата ( малко-голяма).


    Пекът се на 200 С за около 5-6 мин. След като се изпекaт

    б

    латовите, се прави крема. Разбиват се нишестета, като се отзема от студеното мляко по 6 с л за всяко едно, 24 л за всичките.

    Останалото мляко се сварява с 7 с л захар, след като заври се прибавя готовото нишесте. Така приготвеният крем се оставя да и

    з

    тине.


    След което в купичка се разбива 100 гр краве масло с 1 с л захар и се изсипва и

    з

    тиналия крем.

    Разбърква се до хомогенна смес. С този крем я украсяваме тортата, като се има в предвид, че трябва равномерно да се нанася между блатовете.


    От горе поръсваме с мелени орехи, я оставяме да престои поне 12 часа и след това тортата е готова за сервиране.